ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ANIMATION»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ
Της Βιργινίας Στεφανοπούλου
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη-εκπαιδευτικό Σπύρο Σιάκα και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργάνωσε, από 19 Φεβρουαρίου μέχρι 19 Μαρτίου 2014, εργαστήριο εισαγωγής στις βασικές αρχές της δημιουργίας κινούμενης εικόνας. Ένα εργαστήριο ενταγμένο στις πολιτιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) με θέμα τη γνωριμία των σινεφίλ με την τέχνη του animation και τη βιωματική προσέγγιση των εκφραστικών μέσων της.
Στον φιλόξενο χώρο του MEDIALAB της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλιούπολης συναντήθηκαν άνθρωποι που διέφεραν στην ηλικία, την επαγγελματική απασχόληση, τα γενικότερα ενδιαφέροντα, τους ένωνε όμως η αγάπη για το αντικείμενο του εργαστηρίου και η διάθεση για δημιουργία. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συνεργάστηκαν με κέφι και δημιούργησαν το δικό τους animation. Μάλιστα, προκειμένου να το ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο, αρκετοί απ’ αυτούς συναντήθηκαν και εκτός εργαστηρίου. Λειτούργησαν δύο τμήματα 4:00-6:00 μ.μ. και 6:00-8:00 μ.μ. χωρισμένα σε μικρότερες ομάδες και δημιουργήθηκαν επτά ολιγόλεπτες ταινίες.
Στην πρώτη συνάντηση, μετά την προβολή κάποιων βραβευμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων, ο Αντώνης Παπαδόπουλος έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική εισαγωγή στο δράμα και τα «κατά ποιόν» μέρη του, δίνοντας έμφαση στον μύθο, τους χαρακτήρες, τις συγκρούσεις, την περιπέτεια, την αναγνώριση και πρότεινε ως βασικό θεωρητικό κείμενο την Ποιητική του Αριστοτέλη. Στη συνέχεια, μαζί με τον Σπύρο Σιάκα ανέπτυξαν τις βασικές αρχές δημιουργίας σεναρίου και ο δεύτερος έθεσε στους συμμετέχοντες το ερώτημα με βάση το οποίο θα έπρεπε να επιλέξουν το θέμα του σεναρίου τους: «Κινηματογραφική Λέσχη, γιατί; Τι προσφέρει;» Θα έπρεπε να τους απασχολήσει μια από τις πολλές διαστάσεις (ψυχαγωγική, πολιτιστική, εκπαιδευτική) της προσφοράς της Κινηματογραφικής Λέσχης στην τοπική κοινωνία.
Στη δεύτερη συνάντηση δημιουργήθηκαν ομάδες και η κάθε μια, μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, επέλεξε το θέμα, τους ήρωες-άψυχα αντικείμενα που θα το αναδείκνυαν, το πιθανό κείμενο (αφήγηση, μονόλογος, διάλογος) το σκηνικό της δράσης και τελικά αποτύπωσε το σενάριό της σε φύλλα εργασίας. Παράλληλα, έγιναν και μερικά προπλάσματα ηρώων με πλαστελίνη.
Οι τρεις επόμενες συναντήσεις αφιερώθηκαν στην ολοκλήρωση της δημιουργίας των ηρώων και των σκηνικών, στη φωτογράφιση πλάνων συνεχόμενης κίνησηςκαι στο μοντάζ. Όλα με την καθοδήγηση του Σπύρου Σιάκα. Ήταν οι μέρες που ο χώρος του MEDIALAB έσφυζε από κίνηση, δράση, δημιουργικότητα.
Στην τελετή λήξης προβλήθηκαν οι επτά ταινίες του εργαστηρίου αλλά και κάποιες ταινίες κινουμένων σχεδίων που επρόκειτο να προβληθούν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Σεπτέμβριο του 2014. Παρευρέθη και μίλησε στους συμμετέχοντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί ταινιών animationο βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων και ερευνητής Άγγελος Ρούβας, που είναι και δημιουργός του αφιερωμένου στο Ελληνικό Κινούμενο Σχέδιο ιστότοπου http://www.greekanimation.com.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε «Βεβαίωση Παρακολούθησης Εργαστηρίου».
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ:
1.ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Άλλη μία μέρα ξεκινά, το ξυπνητήρι χτυπάει. Ο μικρός Σπιρτούλης ξυπνά, βγαίνει από το σπιρτόκουτό του κι αποφασίζει να δει μία ταινία στο σινεμά. Πηγαίνει στο iphoneτου και ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει τίποτα καλό στα multiplex. Τσαντισμένος, πετάει το iphoneκαι τότε συνειδητοποιεί ότι από κάτω του βρισκόταν το περιοδικό «ΠΡΟΣΕΧΩΣ». Αρχίζει να το ξεφυλλίζει και τότε, ενθουσιασμένος, βρίσκει την ταινία που ήθελε να δει, σκίζει τη σελίδα και την παίρνει μαζί του. Φτάνοντας στην αίθουσα τον περιμένει μια έκπληξη... Η συνέχεια στην οθόνη.
ΟΜΑΔΑ: Αθανασιάδης Θανάσης, Γεμιστού-Σκούτα Νεφέλη, Πανταζοπούλου Ευσταθία, Σπαθή Νταϊάνα, Σταμάτης Κωνσταντίνος, Φανίδη Αθηνά.
2.ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΜΟΥΛΗ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ο Γομούλης, γλιστρώντας ανάμεσα σε βιβλία, πέφτει πάνω σε ένα βιβλίο που περιέχει αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα. Έτσι αγωνίζεται να σβήσει από καθένα από αυτά τη λέξη ή συλλαβή λέξης που με την απουσία τους θα τα μετατρέψουν σε θετικές ιδέες. Όταν αυτά τα αρνητικά στερεότυπα διορθώνονται, ξεπροβάλλουν δίπλα από τις φράσεις ταινίες που πραγματεύονται τις αντίστοιχες υγιείς ιδέες.
ΟΜΑΔΑ: Αρναούτη Ειρήνη, Βατούγιος Γεώργιος, Γιαννοπούλου Κική, Ηλιόπουλος Γεώργιος, Μενδρινός Εμμανουήλ, Μιχαλιού Αικατερίνη, Μιχελή Αργυρώ, Ταπραντζή Αμαλία.
3.ΕΡΧΕΣΑΙ;
ΣΕΝΑΡΙΟ: Το καφέ παπούτσι, με το σταθερό και σοβαρό βήμα ενός ενήλικα, θα διανύσει την απόσταση που το χωρίζει ως την είσοδο μιας Κινηματογραφικής Λέσχης, περνώντας μέσα από σημαντικούς κι εξαίσιους σινεφίλ σταθμούς. Παρόμοια διαδρομή θα ακολουθήσει λίγο αργότερα το κόκκινο νεανικό παπούτσι με σύντομες στάσεις για παιχνίδι και ονειροπόληση στις διάσημες παιδικές ταινίες που βρίσκει στο δρόμο του. Τα δύο παπούτσια θα συναντηθούν και με χαρούμενη διάθεση θα περάσουν μαζί το κατώφλι της λέσχης. Φιλμικές πορείες και συνευρέσεις, ένα «εμψυχωτικό»… road movie με τερματικό σταθμό την Κινηματογραφική Λέσχη, που γεφυρώνει το χάσμα γενεών και προβάλλει τη διαφορετικότητα ως συνεκτικό στοιχείο μεταξύ των μελών της.
ΟΜΑΔΑ: Δαγκούλης Γιώργος, Κατσένη Ασημίνα, Ζερβού Μεταξία, Μπαϊραμπά Βάγια, Σκούφη Νάγια, Σωτηροπούλου Ντιάνα, Σωτήρχου Κωνσταντίνα, Χατζηθεοδώρου Ελισάβετ.
4.ΚΛΗ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ο γερο Μαγκουρίνος γκρινιάζει και δυσανασχετεί από τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης στη γειτονιά του. Δεν θέλει τον δυνατό ήχο ούτε μοντερνισμούς στις σκηνές και αρνείται να επισκεφθεί την ΚΛΗ, παρά τις προτροπές του κυρίου Φιλμάκη. Κάποια μέρα, ενώ μπαίνει στην αίθουσα για να παραπονεθεί, τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη: Η όμορφη κυρία Μαγκουρίνα! Το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο και η στάση του κ. Μαγκουρίνου αλλάζει άρδην…
ΟΜΑΔΑ: Διαμαντοπούλου Αγγελική, Δρακοπούλου Αγγελική, Καλαντίδης Γιάννης, Λούζη Μαργαρίτα, Παλαιογιάννη Νέλλη, Παπαδημητροπούλου Έλλη και οι μικροί φίλοι της ΚΛΗ Λεωνίδας και Αλεξάνδρα Καρυδάκη.
5.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μια γραμμή που αλλάζει σε κύκλο - ήλιο - σβούρα - ποδήλατο - χρόνο - απειλή και καταλήγει σε άποψη.
ΟΜΑΔΑ: Ζαρκινού Βάσω, Κουτσογιάννη Γεωργία, Μπασδέκη Περιστέρα, Μπέτσα Δώρα, Ταραβήρας Σταύρος, Χατζηγούλα Κωνσταντία
6.-7. FILMΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ (δύο ταινίες με το ίδιο σενάριο)
ΣΕΝΑΡΙΟ: Το ταξίδι της Κινηματογραφικής Λέσχης σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενώσει τους λαούς και να καταπολεμήσει το ρατσισμό.
ΟΜΑΔΑ: Ανδριγιαννάκη Πέγκυ, Γιαννακοπούλου Ελένη, Ελματζόγλου Μιχαήλ, Καρύδα Στέλλα, Κουκουβίτσα Μαργαρίτα, Κυριάκης Αποστόλης, Μπίστολα Αλέκα, Παππά Ναυσικά, Σερέπετσης Μιχάλης.
8. Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΙΝΕΦΙΛ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μία καφετιέρα εκφράζει την απίστευτη εξάντλησή της λόγω του υπερβολικού αριθμού καφέδων που υποχρεούται να ετοιμάζει για τα άτομα που συμμετέχουν σε δράσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης (εργαστήρια για ντοκιμαντέρ, animation κ.λ.π). Παράλληλα, ενημερώνει τα φλιτζανάκια του καφέ για το καινούργιο εργαστήριο που προετοιμάζεται με σκοπό τη δημιουργία ταινίας μυθοπλασίας…
ΟΜΑΔΑ: Βουτσαδάκης Αλέξανδρος, Κουταλιάγκα Χριστίνα, Μάρρης Γιάννης, Μάρρη Σοφία, Σωτήρχου Γεωργία, Ταμπούκος Στέλιος, Ταμπούκου Άννα, Τσάνης Σπύρος.
Αρχείο δραστηριοτήτων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FICTION)
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ANIMATION
32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ANIMATION
Κινηματογράφος για πάντα
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (48 ΩΡΕΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ»
Ραδιοφωνική εκπομπή «Κινηματογράφος για πάντα»
Συμμετοχή της ΚΛΗ στις «Συνεργασίες πόλης»
Η ΚΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ
Κινηματογραφικό Εργαστήρι της ΚΛΗ 2014-2015
Εισαγωγή στα αισθητικά ρεύματα του κινηματογράφου
ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΚΛΕ